Polaren har varit ute i längdskidspåret och när ni träffas efteråt undrar du – som alltid – hur det gick. Gick det fort och var det pulszon fyra som gällde under intervallerna? Vad du däremot inte frågar är om han hade kul. Just detta, att snarare lägga fokus på prestation än glädje, känns som dagens samhälle i ett nötskal.

Jag ska först och främst vara ärlig med hur jag har varit som person, att jag genom åren, både i skolbänken och som idrottare, har varit för prestations- och målinriktad. Visst har jag fått schyssta betyg, erhållit stipendium och på förhållandevis kort tid utvecklats till en helt okej cyklist. Dock har det kostat på att pressa sig, i strävan efter MVG-prov och toppresultat på elittävlingarna har hälsan fått lida. Nu försöker jag tänka annorlunda, jag ställer inte samma krav på mig själv och när jag cyklar är helhetsupplevelsen och glädjen viktigare än träningseffekten.

Bland cyklister hamnar ofta prestation i centrum, hur många gånger under vinterns testcyklande har man inte fått höra omgivningen stoltsera med höga wattsiffror på tjugorna? När nu racern har åkt fram handlar det även om fart, om inte tvåtimmarspasset ger ett snitt på 35 knyck är rundan misslyckad. Och så pulsen, som att pulskurvan skulle vara facit på om du fick dig ett fint pass. Att prata och analysera prestation på tävling är en sak, då är det ändå resultatlistan som räknas, men på träning tror jag att det är en god idé att ha lite distans till alla prestationsparametrar. För mig går det inte att sätta likhetstecken mellan att det gick bra och att jag hade kul på ett pass. Säg att jag sticker ut för att tempoträna. En timmes konstant matande med en snitteffekt på 320W. Även om det för mig skulle vara starka siffror skulle det inte ändra faktum, att passet var skittråkigt. Jag hade sådant fokus på garmindisplayen att jag missade att njuta av den fina vårdagen, att Dalälven låg spegelblank i Torsång och att farsan vinkade från bilen när vi möttes. I ivern att hela tiden gå för nya rekordwatt kan det vara bra att även se till andra behållningar, till exempel:

  • Njuta av solskenscykling
  • Ta sig en gofika
  • Ha trevligt sällskap
  • Se nya vackra platser
  • Frihetskänslan

Nästa gång som jag träffar en (tränings)polare kommer jag inte fråga hur passet gick. Däremot är jag väldigt nyfiken om vederbörande hade roligt.