Inte helt överraskande följer jag Tour de France med stort intresse. Stort cred såklart till ledaren Chris Froome och giganten av plattspurter, André Greipel, men det finns en åkare som imponerar minst lika mycket på mig. Jag vill passa på att hylla Peter Sagan som har varit topp fem på tio etapper hittills.

Det har inte varit någon lätt säsong för Sagan. Med en skyhög lön i Tinkoff-Saxo följer lika skyhöga förväntningar och när segrarna inte har kommit på löpande band har kritiken varit hård från lagets ägare, Oleg Tinkov. Nu till Touren har i alla fall storformen infunnit sig och slovaken har verkligen visat varför han har vunnit poängtävlingen de tre senaste upplagorna.

Att 25-åringen kan spurta råder det ingen tvekan om, eller vad sägs om sex pallplatser under årets Tour de France? Dock är han så mycket mer än en renodlad spurtare. På kullerstensetappen var han med där framme (samtidigt som han hjälpryttade åt Contador), när klungan sprack uppför i Rodez var det endast Sagan som kunde utmana Van Avermaet och de senaste två etapperna har han spenderat i utbrytning i jakten på poäng. På gårdagens etapp trodde jag att Peter Sagan skulle ”chilla” efter att ha bärgat spurtpriset, men han höll ihop det hela vägen och blev femma trots den hårda målbacken. Han är – helt enkelt – en oerhört komplett cyklist.

Även om John Degenkolb är min personliga favorit bland spurtarna, känner jag att Sagan förtjänar att kamma hem avslutsningsetappen på Champs-Élysées. Han om någon suktar verkligen efter en etappseger och lyckas han vinna den mest prestigefyllda spurtetappen borde inte ens Tinkov kunna gnälla längre…

Bildkälla: Tinkoff-Saxo