Vad har Gunde Svan och Team Sky gemensamt? Jo, båda har rönt stora framgångar och mentaliteten i det brittiska cykelstallet påminner om hur Svan arbetade på sin tid, att ingenting ska lämnas åt slumpen i jakten på de ädlaste medaljerna.

Vissa kanske skulle betrakta Gunde Svan som nördig när han under sin elitaktiva karriär tänkte på precis allt som kunde påverka prestationsförmågan i längdspåren. Det kanske mest extrema var när han började slipa ned spetsarna på sina stavar – för att på sin höjd spara något gram. Givetvis gör inte det någon fysisk skillnad, men han trodde på det (hej placebo!) och jag tycker att det säger mycket om honom som person. Vad gäller kosthållningen var han nog lite före sin tid med att ha ett väldigt strikt matintag. Ute på tävlingar eller träningsläger var det inte tal om att stoppa i sig det som råkade serveras på hotellet, utan det fanns med resväskor fyllda med livsmedel som Gunde Svan ansåg var bra. Klart som tusan att han hade talang för längdåkningen, men jag tror att allting runtomkring – mentaliteten att bry sig om varje liten detalj – gjorde honom till den främste istället för att vara någon som gör halvdana resultat i världscupen.

Team Sky har uppnått helt fantastiska resultat sedan de bildades för ett par år sedan och med sin tydliga antidopingpolicy är de ett föredöme för att förbättra cykelsportens rykte. Att de är världens främsta stall har flera förklaringar. Först och främst är det oundvikligt att det är en resursfråga, precis som i fotboll. Har man en sådan budget att man kan ha supercyklister som Porte, Boason Hagen och Tomas som hjälpryttare åt en viss Chris Froome är det inte konstigt att man vinner etapplopp efter etapplopp. Men jag tror inte att framgången enbart kan förklaras av att de har köpt ihop ett vasst lag, utan jag tror även att de med sina arbetsmetoder är mästare på att få ut allt av åkarnas potential med sitt ambitiösa jobb. Förra helgen lyssnade jag på Marcus Ljungqvist, som var sportdirektör i Team Sky ett par år, och då förstod man verkligen hur noggranna de är med precis allting. Det görs massa tester, både av materialet och åkarna, och de har personal till allt som behövs i samband med lopp. När det vankas hotellvistelse har de alltid med sina egna madrasser och det är till och med så att de har anställt egna städare för att städa åkarnas rum(!).

Först och främst är det väl så att om man tänker på 100 detaljer, som i sig själva har en minimal effekt, ger detaljerna tillsammans en viss prestationshöjning. Och framförallt är det nog så att det är guld mentalt att följa något som man tror på. Alla som står på en startlinje, oavsett om det är världscupen i längd eller Pro-Tour i cykling, är fantastiskt duktiga och talangfulla idrottare, men det som i slutändan avgör vem som når längst är individens mentalitet, tror jag. Den som vill vinna mest, är beredd att göra allt som krävs och lever dedikerat är också den som kommer få kliva högst upp på prispallen.

Avslutningsvis – på temat att nå framgång – bjuder jag på en inspirerande historia. Läste häromdagen ett välskrivet porträtt om Evelyn Stevens, finanskvinnan som bestämde sig för att sadla om till cykling. Hon ville bli proffs. Idag, ett par år efter att cykelsatsningen inleddes, har hon hunnit med ett OS och tillhör världseliten. WOW, hatten av för Stevens=)! Läs hela berättelsen här:

Börsmäklaren blev en av världens bästa cyklister

 

Bildkälla: Expressen