På gårdagens TCT var benen verkligen inte kalasbra och inte heller på dagens runda var känslan nå vidare. Jag skulle kunna stressa upp mig inför Skandis GP och panikträna enligt mantrat hårdare, längre och oftare. Eller så drar jag slutsatsen att det är lite extra vila som kroppen behöver inför söndagens tävlande.

Klippet, det som vanligtvis är min styrka som cyklist, var inte riktigt där på TCT. Kom liksom inte iväg så snabbt som jag ville i igångdragen och när jag kollade wattfilerna fick jag bekräftelse på att jag höll dålig nivå på de korta maxinsatserna. Låg hela 200-250W från mina högsta nivåer på 10 sek watt. Tyckte inte att det kändes nämnvärt mycket bättre idag när jag var ute en sväng. Hade någon slags plan att varva rulltempo med ett gäng backintervaller, men efter några backar gav jag fan i att trycka på. I backarna upplevde jag följande:

Att mjölksyran kom fort – och ekipaget gick väldigt långsamt

IMG_4056

Insåg att det endast skulle vara kontraproduktivt att avverka fler intervaller och tyckte dessutom inte det var ett dugg roligt att (försöka) pressa sig när benen sade att de behövde chilla. Bestämde mig för att det fick bli rull resten av passet och istället för att lyssna på mitt eget flåsande övergick jag till att lyssna på fågelsång. Minns på gymnasiet att vår biologi- och kemilärare Gunnar lärde oss olika fågelläten och tyckte det var rätt skoj att medan jag slötrampade kunna säga att det var en bofink som var i farten.

IMG_4058

I och med att jag skulle passera Torsång på hemvägen passade det utmärkt att ta sig en fika på caféet. Nu har jag tagit fikacyklandet ett steg längre, att det inte fordras ett långt distanspass för att rättfärdiga godsaker längs vägen. Kommer väl få höra från de ”seriösa” cyklisterna att man inte fikar under träningspass. Jaja, i så fall är jag väl inte ute och tränar, då är jag ute för att må bra – och en hästräka med cola var precis vad jag behövde för att må gött idag=).

IMG_4057

Om man inte äter ”Hästräkan” har man inte varit på Torsångs Café på riktigt

Nu när sprättigheten har varit sämre får jag fråga mig vad det kan bero på. Många cyklister skulle nog dra den felaktiga slutsatsen att hårdare och mer träning är receptet för att bli bättre i detta läge. Då frågar jag mig hur rimligt det är att jag har blivit en sämre cyklist på sistone. Om jag de facto hade varit iväg två veckor till Ayia Napa – och levt på en öl- och chipsdiet – hade det varit rimligt att tappa flera procent i prestationsförmåga. Nu är det dock så att jag har levt aktivt denna period. Hammarö 3-dagars, tre gympass på kort tid och 17 mil distans i söndags sätter sig i benen, mer komplicerat än så är det inte. Alla de kraftansträngningarna kan i alla fall göra mig till en bättre cyklist – om jag har förstånd att ta den nödvändiga vilan. Dessutom har jag haft ett par händelser på slutet som har slukat energi, även om det inte har haft med cykling att göra har det säkerligen påverkat. Man är ju inte mer än människa; sådant som påverkar knoppen gör avtryck på kroppen också.

Även om benen inte varit vad jag önskat är jag inte ett dugg orolig inför Skandis GP. Först och främst åker jag till Uppsala med inställningen att det ska bli en rolig helg. Kul att hänga med polare, se på fin cykling och få utmana sig själv på GP:et. Dessutom har jag haft precis denna känsla tidigare – och fått till det när det väl varit tävling. Inför ban-SM i vintras hade jag två riktiga skitveckor. Kroppen svarade inte alls och ett tag trodde jag att det var någon infektion som spökade. Fick avbryta flera pass, tog extra vila och helgen innan SM var jag ute på krogen. Hur gick det på SM då? Jo, redan på första grenen fick jag mitt formkvitto genom att persa flygande varv med två tiondelar. Att våga vila och koppla bort cyklingen kan verkligen vara en god idé=)!

IMG_4061

Nu blir det, iförd kompressionstajts, att plöja vidare i denna deckare. Igår kväll blev det egentligen alldeles för sen sänggång, kunde helt enkelt inte släppa boken. Hade bestämt mig för att bara läsa en sida till – och så inträffade något spännande och då skulle jag bestämt läsa vidare. Hur som helst är läsning skön avkoppling!