Å ena sidan finns det personer som hävdar att ortorexi inte existerar och å andra sidan finns det många individer som äter alldeles för mycket skräpmat. Jag tror att en balanserad syn på kost, att medvetna val av råvaror i vardagen kryddas med ”njutarstunder”, är det bästa för att må bra och prestera.

Överlag skulle jag säga att jag är noggrann med vad jag stoppar i mig. Exempelvis lagar jag all mat från grunden, äter rikligt med frukt och grönt samt väljer potatis och ris framför mjölbaserade produkter såsom pasta och bröd. Denna kosthållning är på intet sätt en uppoffring för mig eftersom:

  1. ”Riktig” mat är klart godare än färdigrätter
  2. Grönsaker har en lika naturlig plats på tallriken som kyckling
  3. Ugnslagade rotsaker tilltalar mig mer än snabbmakaroner eller hönökaka

Den enda uppoffring som jag gör är att jag får lägga mer pengar på mat, men det gör jag gärna för att få välsmakande råvaror av god kvalité.

På samma sätt som jag är mån om livsmedelskvalité och näringsinnehåll är jag mån om att unna mig godsaker vid lämpliga tillfällen. Alltså ”syndar” jag en del med kosthållningen

IMG_5373

Att hoja distans är för mig synonymt med att fika. Väl på Torsångs eller Siljans Café lägger jag min mjölskepsis åt sidan och tar precis det jag känner för. Ibland blir det både macka och bulle. #dubbelfika #fikakung

IMG_5806

Jag och en polare har som en tradition att bjuda varandra på hemmagjorda hamburgare på tisdagar. Det är två ordentliga burgare, klyftpotatis, bea-sås och varsin finöl. Detta är på intet sätt någon typisk elitidrottarkost, men när kosthållningen i sin helhet är sund ser jag inga som helst problem med dessa skrovmål. Trevligt umgänge och godsaker som förbättrar livskvalitén och en liten morot för att kämpa vidare på DSA-passet när Rissveds, Kastemyr och ”Steve” höjer tempot på tröskelintervallerna.

Rent fysiskt är det ju kanon om man äter näringsriktigt och ratar alla former av skräpmat, givet att man får i sig tillräckligt mycket kalorier det vill säga. Dock är det mentala en annan femma. Man är bara människa – klart som tusan att man har sina behov och känner av frestelser. Efter cykelloppet kan du gott ta dig en rejäl pizza eller varför inte en riktigt smarrig öl när arbetsveckan är till ända? Det förtjänar Du!