Att hoja kort och stenhårt brukar boosta Vo2max medan långt och lugnt bygger uthållighet. Men att ta en kort och lugn sväng; vad tusan ger det!? Det ska jag förklara.

Så här dagen efter race blir det inte direkt att tänja på gränserna. Nej, det enda som kändes aktuellt var helvila, återhämtningsrull eller ett lätt gympass. Med rådande sommarväder var det lätt att rata högläge i soffan och skrotlyftande. Klart att det fick bli ett glidarpass med racern!

IMG_4867

Potatis i antågande

IMG_4869

Det går inte att passera Torsång…

IMG_4870

…utan att fika! På Torsångs Café ställdes jag inför dagens svåraste val: glass eller smoothie? Hade beslutsångest in i det sista (svårt med så gott utbud) men törstig som jag var satt det fint med en Mango Refresh-smoothie

Den första åtgärden vid återhämtningspass är att plocka bort fart, watt och puls från displayen – jag behöver inte se de siffrorna för att kunna trampa njutbart lugnt. Med prestationsparametrarna borta handlade det istället om att ha det skönt och insupa så mycket av omgivningarna som möjligt.

Återhämtning består, som jag ser det, av två delar: det fysiska och det mentala. Muskelfibrerna och hjärtat behöver sin beskärda del av lugn för att repa sig efter tävling och för skallen gör det gott att varken bry sig ett dugg om prestation eller pressa sig hårt under längre tid.

Elitidrottande handlar om prestation, men för att kunna prestera i långa loppet är det nog så viktigt att kunna betrakta vissa pass som en ren naturupplevelse. Det är dessa pass som hjälper mig att bita i och tugga styrlinda när det behövs.