Hur ser satsningen ut 2016? 

I dagsläget vet jag inte riktigt hur satsningen ser ut för 2016. Min ursprungliga plan var att tävla i elit och ingå i Borlänge CK:s elitlag, men i och med skolgång och boklanseringen i december har jag börjat tänka om vad gäller cyklingen. Jag känner att varken tid eller motivation finns där för att tävla regelbundet på elitnivå, utan föredrar att träna lite av varje och slippa ha en ”borde-cykelträna-känsla”. I och med att jag var utbränd/övertränad under 2014 vill jag inte sätta massa press på mig själv. Det återstår att se i vilken omfattning som jag kommer tävla under säsongen.

 

Hur har du och träningen påverkats av skolan och Markus Ljungkvist?

Min träning har förändrats en del sedan jag började studera till idrottstränare och kom i kontakt med Ljungqvist via Dala Sports Academy. Mer fokus har hamnat på högintensiva intervaller såsom 30-sekunders och varianter av tröskelintervaller där man växelvis ligger strax över mjölksyratröskeln och cyklar. Jag har trivts bra med denna typ av träning; dels för att jag gillar kortare intervaller och dels för att det är gött att inte behöva lägga så extremt många timmar på träning längre.

 

Du verkar ha gått ”all in” när det gäller nyttig kost!? Är det något ni har kommit fram till via skolan? Du ser verkligen ut att vara lätt i kroppen i år. 

Jag är absolut mån om att äta vettig mat. Till vardags blir det mycket fisk, kyckling, frukt och grönt samt kolisar som främst kommer från potatis, ris och havregrynsgröt. Att laga mat från grunden och – i motsats till vissa dieter – hitta en balans mellan kolhydrater, fett och protein är något som jag tror på.

Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag gör undantag. Jag tar mig gärna en fin IPA-öl vid tillfälle, äter pizza efter race och framförallt fikar ordentligt på distanspassen. Det skulle vara väldigt tråkigt att enbart leva på torsk, broccoli och vatten!

 

Funderar du på någon karriär inom MTB? 

Jag äger tyvärr ingen MTB, men om någon som inte är ”fattig student” vill sponsra mig med en fulldämpad 27,5” vore det kul att träna till skogs och testa något lopp framöver.

 

Tränar du styrka året runt? 

Jag bedriver styrketräning året runt och ofta tycker jag att det är lika roligt som cykling, särskilt när man lyfter skrot ihop med någon peppande polare. För det mentala gör det gott att ägna sig åt annan träning än bara cykling och alltmer forskning visar att tung styrketräning är prestationshöjande för konditionsidrottare, se bland annat nedanstående artiklar:

http://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyhetsarkiv/2015/september/stryketrening-bedrer-utholdenhetsprestasjoner/

http://tranastyrka.se/tung-styrketraning-for-konditionsidrottare/