Jag har fått många råd och kommentarer från olika håll sedan min totala väggning. En vän som följer mitt cyklande träffade mitt i prick när han sade: ”du väggar för ofta”. Först tänkte jag väl; vadå, jag bonkar inte särskilt ofta när det distansas. Visst har även jag fått erfara den (ö)kända ”hammaren” i år på något längre pass, men att vägga behöver egentligen inte vara något som fordrar pass på 15-20 mil. Det kan lika gärna vara det där mastiga tröskelpasset eller en trissig Dalacup, som ett långpass – med tillhörande kaffe- och morotskakepaus  – som ger en form av väggning och bryter ned kroppen.

28e juli

Nu när jag har tänkt på saken och checkat aktivitetsloggen inser jag hur orimligt mitt cykelupplägg har varit. Fine, det faktum att jag har varit orkeslös och stundtals dysfunktionell i 1,5 månad visar – med all tydlighet – att jag har kört alldeles för hårt. Dock tycker jag att det blir mer konkret att även kolla lite på träningstimmar, träningsfokus (läs intensitet) och antal tävlingsstarter sedan årsskiftet. Detta hade kanske varit ett klockrent upplägg – om jag hade hojat sedan barnsben och tävlat på Conti-nivå. Dock var det först 2012 som jag började med LVG-race och därmed har jag inte samma hårdhet i kroppen som de mer erfarna cyklisterna…

Med facit i hand hade jag hellre haft ännu större fokus på fikacykling, bara tävlat ibland och vägt lite mer så att jag hade kunnat må okej nu. Det enda jag kan göra nu, förutom att vila, vila och åter vila, är att lära av detta. Så här risig vill jag aldrig bli igen och jag hoppas att ni är förståndigare med er egen träningsplanering så att ni slipper samma elände.