I skolvärlden där fröken vistas hela dagarna är det betygstider. Det betyder att både lärare och elever har något lätt stirrigt i blicken och det mumlas om egenskaper/färdigheter och kunskapskrav/mål. Dagens betygssystem består av betygen E – A, och så finns F= ej godkänt.

Under dagens korta styrkepass började fröken fundera över hur en betygsmatris för motionscykling kunde tänkas se ut och vilket betyg fröken skulle få? Ja, fröken är miljöskadad.

Det slutade med att fröken gjorde en betygsmatris och kolla…. Har kanske missat någon egenskap/förmåga och ber i så fall om ursäkt för det….

 

E

C

A

Förmåga att cykla i klunga Kan hänga med en klunga om den cyklar snällt. Kan både hänga med och leda en klunga under medelsvåra förhållanden. Kan hänga med och leda en klunga under svåra förhållanden.
Förmåga att plattmosa Kan ta hjul på någon och plattmosa. Kan ta hjul på någon och plattmosa samt plattmosa själv under hyfsade förhållanden. Kan ta hjul på någon och plattmosa samt plattmosa själv även i tuff motvind.
Förmåga att cykla uppför Klarar mindre backar i lugn fart. Klarar av mindre backar i hög fart och stora backar i låg fart. Klarar av mindre backar i hög fart och stora backar i hög fart.
Förmåga att fixa en punktering Klarar av att fixa en punktering i hemmet. Klarar av att fixa en punktering i hemmet men även ute under en runda. Klarar av att fixa en punktering i hemmet men även ute under en runda snabbt. Kan även byta tubdäck under runda.
Förmåga att ta riktiga branta backar (15 procent och uppåt) Klarar backen med nöd och näppe. Tar sig upp relativt enkelt. Kommer upp snabbt utan problem.
Förmåga att cykla långa stigningar (över tre km) Klara stigningen i långsamt tempo. Klara stigningen i medelsnabbt tempo. Klara stigningen i snabbt tempo.

De rödmarkerade texterna är fröken….

Som ni märker finns det en rad där fröken INTE ens klara E – riktigt branta backar. Det här betyder att fröken får F i kursen cykling! Alla kriterier måste klaras….Suck!