Ni som följer bloggen kanske tror att jag mest ägnade mig åt fikande förra veckan. Fine, 80% av cykelpassen bjöd på fika, men det blev även en del träning. 23 träningstimmar allt som allt, vilket tar ut sin rätt. Dagens vilodag är välbehövlig, helt klart. Vilan behövs både för att återhämta kroppen och kanske lika mycket för att hålla gnistan uppe.

distans 20e apr

Från gårdagens distans tillsammans med 18 glada och trevliga Borlänge-cyklister

Att få in vila är extra viktigt nu när jag har genomfört en mängdvecka som har syftat till att träna ned sig själv en aning – allt för att vara i superslag på Skandishelgen om tre veckor. Men ska jag uppnå så kallad superkompensation och få riktig pangpang-känsla i påkarna är vilan A och O. Idag blir det alltså total vila och imorgon bestämmer jag mig för upplägg först när jag sitter på hojen och vet statusen på benen. Det kan bli allt ifrån rullpass till backintervaller, beroende på hur det känns.

Ett alternativ till rena vilodagar är rullpass, dvs. hoja väldigt lågintensivt någon timme för att hålla igång systemet. Visst fungerar det, men generellt föredrar jag att avstå cykling helt när det vankas vila. Det gör jag framförallt för att spara på de mentala batterierna och öka möjligheterna att hålla cykelglädjen uppe under hela säsongen. Jag älskar att cykla, men det får inte bli för mycket av någonting i tillvaron. Kan även säga att jag älskar entrecoté, men skulle jag äta det sju dagar i veckan skulle jag utan tvekan tröttna…

Förutom en vilodag varje träningsvecka har jag planerat in minst två helt cykelfria veckor under tävlingssäsongen för att maxa motivationen och få längta efter hojande igen. När jag under de cykelfria veckorna är ute i löpspåret kommer det inte dröja många steg och flåsningar innan jag inser att cyklingen är SÅ mycket roligare=)!