I juni sade kroppen ifrån rejält. En längre tids överträning i kombination med en hektisk livssituation i övrigt blev för mycket. Det tog drygt två månader innan jag var redo för lättare träning och nu, 4,5 månad senare, kan jag genomföra 3-5 pass/vecka – med hälsan i behåll. Även om det blir skapligt med pass nu tränar jag inte alls på samma sätt som tidigare, det är både det att jag avstår långpass helt och det är inte direkt så att jag dunkar massa fyror (läs fyraminutersintervaller) när det kommer till intervallträning.  Lägger ut lite utdrag ur min träningsdag för att ni ska få se hur mycket jag trappat ned. Det lustiga är att jag – trots klart mindre träning – nästan har samma prestationsförmåga som innan utbrändheten och framförallt känner jag genuin träningsglädje igen=).

 IMG_3063

Hoppas det går att tyda bilden. Detta är översikten i min träningsdagbok där det står träningstimmar för respektive månad. Som mest har det blivit 81 och 77 träningstimmar i januari respektive mars (när jag var på Spanienläger) – det kan jämföras med 20-25 timmar i månaden nu. Antalet timmar säger inte allt om hur kroppen belastas, men att det blev tredubbla mängden tidigare under året säger ändå ganska mycket… När det vankades tröskelintervaller kunde det bli en total intervalltid på uppåt 60-90 minuter, om jag kör trösklar nu kanske det landar på 15-20 minuter totalt – utspritt på flera intervaller och med tilltagen vila mellan intervallerna. Nedan får ni exempel på tränings- och tävlingsveckor före och efter utbrändheten.

Tävlingsvecka då:

Mån: vila

Tis: rull (49 min)

Ons: SMACK träningstävling

Tors: rull (42 min)

Fre: Götene GP

Lör: Kinnekulle Cyclassic

Sön: Kinnekulleloppet

 

Tävlingsvecka nu:

Mån: vila

Tis: blandade intervaller (74 min)

Ons: vila

Tors: TCT träningstävling

Fre: vila

Lör: vila

Sön: velodrom (30 min)

 

 

Träningsvecka då:

Mån: 8*8/2 min tröskelintervaller (96 min)

Tis: gym (60 min) + spinningledare (55 min)

Ons: rull + igångdrag (99 min)

Tors: gym (30 min) + 8*8/2 min tröskelintervaller (94 min)

Fre: distans (4h & 10 min)

Lör: distans (4h)

Sön: vila

Träningsvecka nu:

Mån: gym (50 min)

Tis: löpning (26 min)

Ons: vila

Tors: vila

Fre: velodrom (90 min)

Lör: vila

Sön: velodrom (60 min)

Det finns mycket som skiljer till i träningen, både hur passen ser ut och vad jag har för tänk kring träningen. En klar förändring är att jag inte följer något träningsprogram alls, utan oftast bestämmer jag samma dag om det ska bli velodrom, löpning eller gym. Visst blir det en och annan intervall, men bara det jag känner för och med så liten ”mental insats” som möjligt, jag vill helt enkelt inte pressa mig om skallen säger nej tack till t ex en tempointervall á 20 minuter. Försöker hålla mig på långt avstånd från bonkningar eller alltför lång  tid i mjölksyraträsket – med vetskapen om att jag får betala ett väldigt högt pris om passen blir för ansträngande. Det är aldrig värt att riskera bakslag i form av hjärtklappning och trötthet i 1-3 dagar, utan det är alltid bäst att komma hem med känslan att man hade orkat mer.

Avslutar med ett bildsvep från dagens velodromande:

IMG_3078

IMG_3072

IMG_3076

IMG_3077

IMG_3079

Väl hemma väntade en lång Premier League-eftermiddag – skön återhämtning efter alla varv på ”trärondellen”=)