Sveriges Earth Hour Capital

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uppsala är 2013års svenska Earth Hour Capital. Värlsnaturfonden uppmärksammar årligen städer från hela världen som är föregångare inom hållbarhetsområde och Uppsala är bäst i Sverige!

Tisdag den 12 februari 2013 meddelade Världsnaturfonden vilken svensk stad som är slutlig finalist i Earth Hour City Challenge 2013.

Från början var det 66 städer från världen över som deltog i utmaningen och när de 17 delfinalisterna utsågs fanns tre svenska städer kvar i tävlingen; Stockholm, Malmö och Uppsala.

När juryn utsåg de 6 kvarvarande finalisterna stod det klart att Uppsala är Sveriges representant.

Juryn, som är utvald av WWF, bedömer alla städer utifrån följande utvärderingskriterier:

  • Förnybara energilösningar och minskade utsläpp?
  • Hur ambitiösa är åtgärderna?
  • Hur ambitiösa och trovärdiga är målen?
  • Innovation och tänkande ”outside the box”?
  • Hur holistiska är planerna?

Uppsala utses till Sveriges bästa stad och juryn motivering lyder:

”Uppsala får utmärkelsen för sina innovativa åtgärder samt ambitiösa samarbete kring etappmål på vägen mot det långsiktiga utsläppsminskningsmålet för koldioxid. Juryn imponerades särskilt av aktiviteterna i förhållande till stadens storlek och av Uppsalas breda samverkansstrategi för att minska utsläppen från bland annat transporter.

Ett inspirerande exempel på en medelstor stad som visar ledarskap och därför är en modell för liknande städer runt om i världen!”

Se presskonferensen från den 12 mars då Världsnaturfondens generalsekreterare meddelar att Uppsala är utsedd till Sveriges Earth Hour Capital.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://www.youtube.com/watch?v=LMVIMY9pHcY”][/vc_column][/vc_row]