Jag må vara en sån där stollig tävlingscyklist som är beredd att lägga en ”pizza” och bli svimfärdig i jakten på prestationer och resultat, men hojandet är inte allt för mig. De senaste tre veckorna har varit mina sämsta veckor sedan jag började tävla och jag har fått smaka på elitidrottandets baksidor. Det har varit en period som har fått mig att än mer värdesätta att få vara frisk och lycklig samt att ha ork till samvaro med nära och kära.

Förra veckan fick jag förhoppningar om att  snart vara tillbaka på banan igen. Orken förbättrades lite för varje dag och det gick att ta raskare promenader utan att bli alltför yr och andfådd. Tänkte att nästa steg var att lägga in lite lätt jogg, cirkus 5-10 minuter  totalt i löjligt lågt tempo och dessutom med flera vilopauser mellan ”intervallerna”. Tyckte att andning och hjärta kändes bra och – hör och häpna – var det faktiskt lite skönt att jogga/lufsa. Några timmar senare kom dock kroppens svar; total trötthet, pulspåslag och svimkänsla. På torsdagen bar det av in till Falun för läkarbesök. Trodde väl bara att det skulle bli lite snack, prover och eventuellt remiss till specialistsjukvård. Nejdå, utifrån EKG:t blev jag ombedd att åka till akuten och väl där inlagd på hjärtavdelningen på lasarettet. Först i lördags – efter alla tänkbara hjärtprover och EKG-bevakning dygnet runt – fick jag komma hem. Det var onekligen väldiga jobbiga dygn – på flera sätt. Klart att man är orolig för sin hälsa och framtid när hjärtat inte fungerar som det ska. När man är van att hålla igång blir man dessutom snabbt otålig av att flera gånger om få höra att man behöver vara inlagd längre.

Hur som helst är det jäkligt bra att sjukvården har tagit mitt tillstånd på allvar och tagit prover på i stort sett allt som kan påverka hjärtfunktionen. Jag har inget i stil med hjärtmuskelinflammation och egentligen är alla värden bra/normala, men det som syns är att hjärtat är väldigt belastat och de senaste veckorna har jag snarare haft 70-100 i vilopuls  (inte 35-40 som i vanliga fall). Vad som har utlöst dessa tre veckor med orkeslöshet och återkommande infektioner är lite oklart, men läkarens teori var att jag har ansträngt mig med någon infektion i kroppen och det faktum att jag har tränat och tävlat väldigt hårt under året bidrar säkerligen också. Jag har inte fått restriktioner mot att fortsätta med hojande, men detta är en rejäl tankeställare och jag kommer ta mig en funderare på om det kommer bli någon mer elitcykling. För mig kommer det alltid vara viktigare att ha en fungerande vardag än att till varje pris sukta efter topp tio-placeringar i elit…

Det enda som är bestämt i dagsläget är att jag kommer fortsätta fikacykla. Hojen behöver rastas och jag behöver fika för att må bra=)!