Idag var det ny laboration i skolan och när det hela bestod av två cykeltest var jag på tå för att få vara testperson. Först ett padillatest för Vo2max- och laktatmätning och sedermera sprinttester på SRM-hojen på LIVI. Kul, intressant och stört jobbigt!

För att få ett tillförlitligt värde på sitt maximala syreupptag (Vo2max) är det maximal ansträngning som gäller. Full gas och fullt med utrustning i form av en avancerad Monarkhoj (varvtalsoberoende), mask och laktatmätning med jämna mellanrum.

Fick inleda på 85 watt och sedan stegrades effekten med 35W inför varje ny fyraminutersintervall. Mellan varje intervall var det en minuts paus, dels för att få lite vila och dels för att ta nytt laktatprov. Benen kändes helt okej och jag kunde beta av nivåerna 85, 120, 155, 190, 225, 260 watt utan problem. På 295W blev det lite flåsigare och väl på 330W upplevde jag att ansträngningen var på mjölksyratröskeln. Upp på 365W – och nu var det riktigt smärtsamt att pinna på i fyra minuter. Förstod att jag skulle greja denna intervall, men att 400 monarkwatt – med en ynka minuts vila – skulle bli övermäktigt…

Behövde verkligen lokalisera all fighting spirit inombords när det på 400 wattaren gjorde ont redan från första tramptaget. Kunde hålla på i 1-1,5 min innan jag fick kasta in handduken på grund av total utmattning. Vad detta motsvarar för testvärde får jag reda på imorgon. Det enda som jag kan avslöja är att pulsen peakade kring 96-97% av maxpuls och att det var precis lika överjävligt som jag hade föreställt mig på förhand. Hade inte förväntat mig att kunna dra av fyra minuter på 400 monarkwatt, har helt enkelt inte syreupptag och form för sådana nivåer. Av alla relevanta effektvärden (5 sek, 1 min, 5 min och 20 min) upplever jag att Vo2max är min svaga punkt. Så – alla starka konkurrenter – om ni vill ställa av mig är det bara att leta reda på en backe på 4-5 min och gasa järnet. Då blir ni garanterat kvitt tjockisspurtaren;)!

Efter padillatestet och några minuters vila var det så dags för nästa test, sprint på labbets SRM-cykel. Tre stycken försök, olika belastningar och alltid sittande cykling. Blev på intet sätt några monsterwatt, strax under 1200W, men svårt att klämma rejält sittande och särskilt efter att ha ett maxtest i benen redan. Tyckte att det var mer intressant att checka kadensmätningen som indikerar om man spurtar mer på styrka eller explosivitet. Min optimala spurtkadens på 130 rpm var tydligen någonstans mittemellan styrka och explosivitet, enligt Magnus Knutsson som höll i testerna. Högsta uppmätta kadens var drygt 190 rpm. Filmklipp på detta finns på min Facebooksida, klicka här

Nu är det dags att få lite mat i magen så att jag är pigg och glad som velodromledare ikväll!