Vad gör man när kylskåpet i stort sett gapar tomt? Tja, då använder man lite kreativitet och snor ihop en omelett på det som finns, vilket idag blev oerhört lyckat om jag får säga det själv.

Jag fick onekligen huvudbry när jag skulle styra ihop kvällens middag. Ingen fisk, kyckling, potatis eller ris hemma, alltså mina typiska baslivsmedel. Vad skulle jag ta mig till? Ja, det enkla svaret hade väl varit att pallra sig iväg till mataffären – en inte alltför mödosam insats med Willys 300 meter bort och en färdigskriven handlingslista. Nej, men vänta, jag hade trots allt plugg och en tvättid att ta hand om, tänkte jag som ursäkt för att inte handla. I ärlighetens namn var jag lat, riktigt lat.

Ägg fanns i alla fall hemma, en början på en omelett med andra ord. Ingen potatis som sagt, men väl sötpotatis, något ännu godare än vanlig potatis. Jag brukar då och då köpa hemma sötpotatis för att få till ännu godare och lyxigare klyftpotatis och nu hade jag en stor sötpotatis över. Lite olika grönsaker och ost på det så var omeletten, eller ska vi säga ”bondomeletten”, ett faktum.

IMG_5473

Skivad sötpotatis och broccoli för förkokning. OBS: kort koktid, annars blir det mos av allt…

IMG_5476

Fann zuccini och purjolök också. Medan koket var inne på sluttampen brassade jag på dessa grönsaker i stekpannan

IMG_5477

Ost gör susen för en omelett både för smak och en krämig konsistens!

IMG_5475

Ska en tjockisspurtare – tillika matmonster – bli mätt fordras det fyra ägg

IMG_5478

Allting tillsammans i pannan. Kryddningen är så simpel som antingen salt + peppar eller en örtsaltsmix

IMG_5481

Färdigt. Det som från början kändes som en riktig nödlösning blev faktiskt den kanske godaste omeletten som jag har ätit någonsin. Det fina med en omelett är att det är en typisk ”man-tager-vad-man-haver-rätt” som med några roliga ingredienser blir en riktigt god maträtt. Ägg är en fantastisk källa till både energi och näring, grönsaker kan man typ inte överäta och kolisarna från sötpotatis är sagolikt smarriga, enligt mig. Dessutom är detta en rätt som fungerar för vegetarianer.

Sammanställning ingredienser

Ägg

Sötpotatis

Broccoli

Zuccini

Purjolök

Ost

Örtsalt