Ja, ni som följer mitt bloggande kanske vet att jag redan har haft ett par veckors off season, men som vardagen har förändrats – med boksläpp och företagslansering – känns det väldigt skönt att lägga den strukturerade cykelträningen åt sidan ett tag. Det betyder dock inte att jag kommer ligga helt på sofflocket.

För mig handlar denna off season inte om att kroppen är särskilt sliten. Kroppen mår bra, jag känner mig oftast utvilad när jag tränar och monarkintervallerna ligger på en okej nivå. Men för att sätta sig där på monarken eller gå all-in på velodromintervallerna (hej mjölksyrafest) fordras att knoppen är med på noterna. Glädje, motivation och fokus krävs – annars blir det pannkaka på sikt.

Nu i och med boksläppet har jag inte mentalt fokus för att följa ett strukturerat träningsprogram och fundera på cykelsäsongen 2016 än. Då passar det att ta ett steg tillbaka, skära ned på mängden och låta upplägget vara spontant. Idag, med strålande solsken ute och ett fly-från-tentaplugget-behov, var det skönt att springa en sväng.

IMG_6017

Plocka bort puls, distans och fart – en första åtgärd för att få passet mer avkopplande. När jag som idag körde fartlek har jag ingen som helst anledning att kolla på displayen, jag får min träningseffekt ändå liksom. Pulsen blir ett missvisande mått på kortare backintervaller och jag ville ju kolla på omgivningarna – inte min Garmin. Jag vet redan hur den skärmen ser ut…

IMG_6014

En av dagens backar i Hälsingberg. Jag (försökte) pumpa på i backarna och när väl syran var ett faktum bestämde jag något riktmärke, t ex en orienteringskontroll eller ett stort träd, som jag skulle hålla uppe farten till. Hur långa intervallerna blev i tid vet jag faktiskt inte… Off season behöver inte handla om ”slöträning”, utan det kan lika gärna vara att ändra sitt mind set till passen. Rent fysiskt tog jag i på intervallerna och sista gången upp här var det knapp styrfart över krönet. Kul var det i alla fall och det krävde väldigt lite av mig mentalt att genomföra dagens löp!

IMG_6018

Hojade till och från löpspåret, det får inte bli för många kilometers löpning för en tjockisspurtare