Det pratas alltmer om att vara i nuet, så kallad mindfulness. Ett vettigt koncept, helt klart. Men när man sitter på testcykeln, vill man verkligen vara i nuet då!? Njae, inte jag i alla fall – jag gör nämligen allt för att avleda tankarna från att jag trampar på denna stationära cykel.

IMG_5644

Nu ska jag berätta ett knep för att öka testcykelmotivationen. Sätt dig med något tråkigt och efter ett tag kommer du säkerligen längta efter att svettas på TC:n. Jag kan säga att dagens plugg av nerver – svåra grejer som dessutom var på engelska – gick mig på nerverna (varning för Göteborgshumor). Räknade ned sida för sida tills jag var klar med kapitlet. Ju mer jag läste, desto mer träningssugen blev jag. En annan positiv aspekt av läsningen var att trötta ut hjärnan. Om man ska få till pass på testcykel ökar chanserna avsevärt om man känner sig lite ”hjärndöd” när man hoppar upp på sadeln;)!

IMG_5642

Passet då? Jodå, det gick helt okej. Satsade på fyra stycken hederliga tröskelintervaller á 8 minuter, lagom så här i grundträningstider. De första tre intervallerna på 310-315 monarkwatt och sista på 300, alltid med en kadens kring 110 rpm. Lite svårt som Monark-nybörjare att veta sina effektzoner i och med att effekten sägs ligga 5-8% lägre jämfört med Power2max, SRM etc. Får ge testcykeln ett par pass så jag verkligen lär mig hur jag ska lägga belastningen.

IMG_5643

Musik är ett självklart inslag för att liva upp trampandet. Likaså försöker jag i tankarna hitta mitt happy place för att få en positiv sinnesstämning. Har väl hunnit tänka på slalomåkning, att det står två goda bärs i kylen och mina kära syskon, bland annat. När man har bestämt sitt motstånd och effekt gör man bäst i att inte tänka så jäkla mycket på själva cyklingen. Hitta en go känsla inombords och gör jobbet bara.