Landsvägstävlandet (frånsett TCT) är över för den här säsongen och det innebär att det börjar bli dags för off season. Jag kommer att hålla i cyklingen två veckor till för att därefter ta en period med alternativ träning. Ledorden kommer vara variation och korta pass för att ladda på de mentala batterierna inför ban-SM i vinter.

Säsongsvila, vad tusan betyder det egentligen? Ja, det beror på vem man frågar och hur dennes säsong har sett ut med tränings- och tävlingsbelastning. Ju tuffare säsong, desto större behov av att lätta upp för att reparera kropp och knopp inför nästkommande säsong. Även om vissa kanske redan nu känner sig heltaggade inför 2016, vet jag av erfarenhet att man gör bäst i att ta en period med mindre/ingen cykling. För oss som bara kör nationella tävlingar drar säsongen igång först i april – nästan sju månader bort. Att nu göra storslagna planer med vinterdistans och trainerintervaller är som att be om 0% motivation redan innan nästa tävlingssäsong har börjat.

Jag ser framförallt off season som en period för att vila upp skallen och få längta efter att cykla fullskaligt igen. I och med att jag under året har hållit träningsvolymen förhållandevis låg och jämn – drygt 8-12 timmar/vecka – tror jag inte att det finns något jättebehov av en ”sofflocksperiod”. Vad jag däremot behöver är att växla in alternativ konditionsträning såsom löpning och simning samt lägga lite mer krut på något jag verkligen gillar, att gymma.

För att få input om off season-tänk har jag snackat med Marcus Ljungqvist, som är cykelcoach åt oss i Dala Sports Academy. Hans råd var, med tanke på ban-SM i december, att underhålla cykelförmågan med små medel. Hojande två gånger i veckan bestående av intervaller på max en minut, ett effektivt sätt att jobba flås på kort tid och stimulera cykelmusklerna. Dessutom tyckte han att det passar min åkstil att köra korta intervaller under lågsäsongen – inte direkt så att han råder en tjockisspurtare att åka på höghöjdläger i Sierra Nevada under hösten;)!

IMG_5285

4 minuters effektiv träning idag (8*30 sek intervaller på velodromen)

Konditionspassen lär aldrig bli längre än en timme. Springer jag längre kommer jag gå sönder, att simma supermånga längder är galet tråkigt och på cykeln kommer jag inte behöva mer än 40-60 min för att få till schyssta pass. I mängd kommer det säkerligen bli en halvering av träningsmängden som jag har haft under säsongen. Mindre träning = mer tid för återhämtning och ett ”vanligt” liv. Det ska bli skönt att slippa långa resor framöver och kunna lägga upp träningen helt fritt när det inte finns några race att ta hänsyn till.

bottenläge squat

En bild från dagens pluggande, att göra en rörelseanalys. Jag har tagit mig an att kolla närmare på viktade squat jumps