Vinterns sista velodromtävling är avverkad och om en månad bär det av till Mallorca för en veckas härlig cykling. Har inlett året på en lagom träningsnivå och nu när det inte blir fullt lika mycket fokus på banan tänkte jag försöka bygga upp någon slags uthållighet. Kommande månad ska jag testa ett upplägg med vilodag var fjärde dag och behålla ungefär samma träningsmängd som på sistone.

Januari blev en bra träningsmånad lär jag säga. Jag höll mig till fem pass i veckan, gjorde en ganska lyckad tävling på velodromen och åkte en del slalom i Romme Alpin. Det landade på totalt 39 träningstimmar, att jämföra med 81 timmar samma period förra året. Viss skillnad med andra ord… Jag trivs med hur jag tränar nu. Överlag presterar jag på en jämnare nivå för att jag aldrig är riktigt sliten. Under 2014 blandade jag wattrekord med misärpass. Jag kommer ihåg hur vissa distanspass kändes, jag hade redan fem raka träningspass i kroppen och kombinationen av att ha gymmat för någon dag sedan och mastiga tröskelpass gjorde påkarna ordentligt griniga. Första timmens trampade handlade mest om att trampa ”bort” träningsvärken. Så håller jag inte på längre, efter sommarens elände förstår jag bättre. Nu har jag mer distans till cyklingen, låter lusten styra och med en klart lägre träningsdos får jag mer tid över till ett ”vanligt” leverne.

På slutet har jag haft spikade träningsdagar såsom att tisdagar och fredagar har spenderats i gymmet, måndagar och torsdagar på banan och lördagarna har innehållit lite av varje. Nu tänkte jag istället pröva att dela upp träningen i fyradagarsperioder enligt följande:

Dag 1: cykel (lite mer högintensivt)

Dag 2: gym

Dag 3: cykel (lägre intensitet)

Dag 4: vila

Jag vill inte spika cykelpassen mer än att jag har en tanke att jag ska cykla och på första träningsdagen, efter att precis ha vilat, kan det passa att gasa på lite mer. När den dagen väl är kommen bestämmer jag vad det blir för pass, det får humöret och vädret styra. Om det är något velodrompass som lockar drar jag dit, kanske att testcykel passar in bäst med dagens övriga förehavanden eller att det är helg och vankas distanscykling med tillhörande fikastopp. Styrketräningen kommer jag fortsätta hålla fast vid av en enda anledning; för att jag tycker det är skitroligt för stunden. Jag ser egentligen inte gympassen som något som bara ska optimera min förmåga som cyklist, utan jag vill vara allsidigt tränad och att lyfta skrot är ett trevligt avbrott från att sitta med rumpan på en cykelsadel hela tiden.

Avslutar inlägget med en liten berättelse från en 9-åring i klassen som jag jobbar i. Tycker att kidsen är superhärliga, får otroligt mycket tillbaka av att arbeta i skolan=)

FullSizeRender