Det fanns en ambitiös plan för dagens träning, att dra av ett 20 min test på Monarken. Sedan när jag läste om de alltmer populära 30 sekundersintervallerna – och deras förträfflighet – kom jag på andra tankar. Spenderade mer tid på nedvarvning än intervaller, perfekt för en latmask som undertecknad!

Utan att överdriva var jag på mitt livs intressantaste föreläsning igår. Dels tycker jag att fysiologi som ämne är spännande och dels är professor Michael Tonkonogi fantastiskt duktig och rolig att lyssna på. Han berörde både konditions- och styrketräning och vilka processer som är viktiga för att göra fysiska framsteg.

IMG_5868

Dagens pluggläsning i Åldersanpassad träning fysisk träning för barn och ungdom och en jämförelse mellan 7*30 sek och 3*20 min intervaller. Tidsåtgången skiljer sig avsevärt, men resultaten för det aeroba är likvärdiga. Detta betyder på intet sätt att långa intervaller är bortkastat, utan jag ser det snarare som att det är bra att ha olika alternativ när det kommer till intervallpass. Då kan man utifrån dagsform, humör och övrigt tidsschema välja de intervaller som passar bäst för stunden. Jag kommer även fortsättningstid lägga en del tid på att genomföra klassiska tröskelintervaller á 8 eller 20 min eftersom min kropp har svarat väl på den typen av träning genom åren.

IMG_5869

Inte nog med att jag dissade 20 min till förmån för 30 sek. Det blev även så att jag genomförde passet på velodrom istället för på testcykel – helt enkelt för att det är roligare så! Förutom att det är roligare så får jag lite teknik och fartkänsla på köpet. Lade upp det enligt följande:

10 min uppvärmning

8*30 sek (2,5 min aktiv vila) intervaller

7 min tröskelintervall

15 min nedvarvning

Att det främst blev 30 sekunders och att den totala intervalltiden endast uppgick till 11 minuter betyder inte att hela passet var som en promenad i parken. Nejdå, det är ändå full spätta som gäller under varje intervall och de sista 10 sekunderna svider i påkarna! Det mjölksyrapåslaget får man aldrig på en 20 minutersintervall, utan där är utmaningen mer att ligga kring sin limit (läs mjölksyratröskel), flåsa på under lång tid och inte avlida av tristess…