Häromveckan berättade jag om mina idrottstränarstudier från och med hösten. Nu har jag glädjen att meddela om ännu en antagning som har med Högskolan Dalarna att göra, Dala Sports Academy. Jag kommer ingå i en träningsgrupp med andra elitcyklister och ha Marcus Ljungqvist, en av landets mest välmeriterade cyklister, som bollplank.

Det var på gång med DSA redan förra sommaren. Jag var antagen, men i samma veva sade kroppen ifrån och när utbrändheten var ett faktum bestämde jag mig mer eller mindre för att sluta cykla helt. Således tackade jag nej till min plats då. Denna säsong – med mindre träning och låga målsättningar – har jag återfunnit cykelglädjen. Visst värmer det att jag har fått med mig en del resultat, men det är inte min främsta motivationskälla. Min primära motivation är att det är förbaskat kul att hoja, oavsett om det gäller tävlande eller fikadistans med klubben.

Nu känns det helt rätt att hoppa på Dala Sports Academy. Redan i vintras fick jag vara med på några av deras velodrompass. Att träna ihop med starkingar såsom Stevenson, Kastemyr och Bleckur är både lärorikt och utvecklande. Att Marcus Ljungqvist ansvarar för verksamheten gör inte saken sämre. Denna dalmas har själv en gedigen bakgrund som landsvägsproffs i många år och bland meriterna finns bland annat en fjärdeplats på VM. Efter avslutad karriär fick Ljungqvist jobb som sportdirektör i Team Sky, världens kanske främsta cykelstall. Han vet helt enkelt vad cykling handlar om och – inte minst – gör han gott intryck som person.

I år har jag hittat en träningsnivå som passar mig väl, både för att utvecklas fysiskt och hålla sig fräsch mentalt. DSA-antagningen innebär inte att jag kommer trappa upp träningsmängden nämnvärt; varför skulle jag ändra ett vinnande koncept? Jag ser det snarare som att jag kan bli en bättre cyklist genom att träna smart(are) och lära av erfarna cyklister. Att ha Marcus Ljungqvist som bollplank ser jag som en förutsättning för att tävla på elitnivå. Även om jag själv har skaplig koll på tränings- och näringslära är det viktigt att kunna rådfråga en utomstående person.

Jag kommer även fortsättningsvis blogga för och ha Skandisloppet som samarbetspartner. Är det så att Du/ditt företag också är intresserade av ett samarbete nås jag på streijffert_89@hotmail.com