Jag är av uppfattningen att kosten är viktig, både för att kunna prestera som elitidrottare och få vardagen att fungera i övrigt. Personligen handlar det om att göra medvetna val av goda och nyttiga livsmedel – utan att följa någon extrem diet.

Vad gäller mat behöver man egentligen inte krångla till det mer än att man bör ha en varierad kosthållning som uppfyller följande:

  1. Ger dig energibalans
  2. Uppfyller ditt dagliga näringsbehov (vitaminer och mineraler)
  3. Maten ska vara god=)!

Detta uppnås genom att matbudgeten har hög prioritet (vill inte leva på nudlar och blodpudding 24/7…), matintag utifrån dagens träningsdos, mycket frukt och grönt, matlagning från grunden och återhållsamhet med socker och vetemjöl. Inte alltför mycket hokus-pokus över detta, utan håller mig främst till vedertagna forskningsrön. Ser ingen anledning att följa något i stil med LCHF, GI eller periodisk fasta. Fine, trivs man med någon sådan diet är det väl bara att fortsätta, men jag tänker i alla fall inte frukta frukt för dess kolhydratinnehåll, bara ha fokus på hur snabba kolisarna är eller endast äta under åtta av dygnets timmar (i anslutning till träningen).

wok

Om jag är noggrann med vad jag lagar för mat till mig själv så är det en helt annan femma vid bjudningar. Tycker egentligen om nästan allt och är inte ”rädd” för något livsmedel. Ben & Jerry-glass är en personlig favorit som jag aldrig skulle banga=)!

 Mallis72

Exempel på kost under en dag

Frukost: gröt, 2-3 ägg och ett glas Pro Viva

Lunch: potatis, lax och grönsaker (gärna massa broccoli och morötter)

Mellanmål: kvarg/keso med blåbär, gojibär, nötter, honung och mörk choklad

Efter träning: 40-100 gram kolisar + 20-30 gram protein

Middag: kycklingwok med ris

Innan läggdags: mjölk, blåbär och gojibär

1606932_668951356490251_1241864715_n

Att äta mycket har jag stor ”talang” för=)!