Jag är inne på min andra off season-vecka och tanken är att lägga in lite mer cykling från och med nästa vecka. Dock betyder det inte att jag skriver ihop ett ambitiöst träningsprogram för de kommande månaderna och bombar massa testcykel om dagarna. Jag har en struktur för fysen och i övrigt låter jag lusten styra.

Förra vintern hittade jag rätt träningsmässigt. Jag undvek bakslag, hade roligt och utvecklades fysiskt. Trots att vintermånaderna är tuffa som cyklist kunde jag konservera cykelglädjen under perioden nov-apr. I och med att det fungerade så bra då tänkte jag mig ett liknande upplägg nu med ett rullande schema enligt följande:

Dag 1: cykel

Dag 2: gym

Dag 3: cykel

Dag 4: vila/lugn simning

Så här års – med sex långa månader kvar till tävlingspremiären 2016 – ser jag ingen som helst anledning att planera träningen i minsta detalj. För mig räcker det att ha cykel på schemat och så bestämmer jag samma dag vad cyklingen ska bestå av. Är det fint väder och några sköningar som ska ut på en sväng är jag inte den som bangar lite crossdistans. Sen är vi Falubor så privilegierade att vi har landets enda velodrom. Där hänger jag gärna, antingen som deltagare eller instruktör. Och skulle jag känna för styrkeintervaller har vi tillgång till testcyklar via Dala Sports Academy. Jag känner inget behov av att x antal pass måste vara distans, tröskelintervaller, Vo2max etc, utan jag vill mest ha roligt och inte slita mer än nödvändigt på ”pannbenet” den närmaste tiden.

En fördel med velodromen, förutom att det är så förbannat skoj, är att det är skönt att gå på ett färdigt pass. Jag går bara dit, följer upplägget och slipper lägga tankekraft på att planera min träning. Om jag känner mig själv rätt lär det mestadels bli velodrom framöver. Där inne är det vindstilla, snöfritt och att hoja tillsammans med andra motiverar mig mer än att avverka tröktjugor (läs tempointervaller) på testcykel!

IMG_5522

Från dagens löp i Hosjö. Samtidigt som jag sprang trängde solen igenom den tjocka dimman helt

IMG_5524

Har börjat med rödbetor ihop med de övriga rotsakerna i ugnen – riktigt smarrigt!