Då har han varit i farten igen Oleg Tinkov, den frispråkige ägaren av Tinkoff-Saxo-stallet. Stjärnan Peter Sagan får kritik för sina insatser på vårklassikerna och nu hotas det med lönesänkning.

Alla Grand Tours

Oleg Tinkov, ryssen som köpte Tinkoff-Saxo av Bjarne Riis under 2014, är en man som gärna säger vad han tycker och tänker om cykling. Tidigare under året skapade han uppmärksamhet när han föreslog att storfräsare som Contador, Froome, Nibali och Quintana ska köra alla Grand Tours under samma säsong. Trevligt att få se de vassa GC-åkarna mötas ofta, ansåg Tinkov och utlyste en fet bonus för att cyklisterna skulle nappa på idén. Inte fullt lika trevligt eller realistiskt, enligt åkarna själva. Om det vore fysiskt möjligt att avverka tre stycken treveckorslopp under samma år skulle betydligt fler försöka sig på denna trippel. Nu är det dock i regel så att duktiga etapploppsåkare nöjer sig med en – maximalt två – Grand Tours under en säsong. Undantaget är väl Adam Hansen, den lojale hjälpryttaren i Lotto-Soudal som år efter år genomför Girot, Tour de France och Vueltan.

Även om det är ruskigt imponerande av Hansen, lär det vara en annan femma att ställa upp som sitt stalls uttalade kapten. Då blir det genast en stor press att leverera och du har helt enkelt inte råd att ha en enda riktigt dålig etapp, för i sådant fall är det game over med sammandraget. Du kan ju själv tänka dig dina 21 senaste cykelrundor; kände du dig i ganska bra slag vid varje tillfälle? Skulle inte tro det… Ännu tuffare blir det att bibehålla form och fräschhet när du redan har åtta raka tävlingsdagar i benen och lägger dig på kudden med vetskapen om att morgondagen, precis som flera andra etapper, innehåller 20 mil i sadeln. Dessutom kommer Astana och Team Sky göra allt för att köra skiten ur dig uppför målklättringen. Att hålla på så tre gånger om under samma säsong är inget annat än omänskligt!

Sågning av Sagan

Det har nog inte undgått någon cykelintresserad att Tinkoff-Saxo knöt till sig Peter Sagan inför denna säsong. Slovaken cyklar inte direkt ideellt, utan med sin påstådda årslön på strax under 40 millar är han den bäst betalde cyklisten i världen. Givetvis skapar Sagans lön och tidigare resultat höga förväntningar – och nu när säsongen inte har innehållit så många segrar är inte Oleg Tinkov sen med att kritisera.

Läste igår i Cyclingsnews (se artikeln här) att Tinkov nu vill utreda möjligheterna att sänka 25-åringens lön mot bakgrund av de uteblivna framgångarna. Antar att ryssen med detta hotfulla uttalande vill sätta press på Peter Sagan att prestera, men jag tror att det är helt fel väg att gå. Så fort jag börjar höra om hot inom cykelsporten börjar jag tänka på Astana, stallet som styrs av storfuskaren Alexander Vinokourov. Efter att Fredrik Kessiakoff lade ned cykelkarriären berättade han om jargongen inom det kazakiska laget, hur han trots öppna sår tvingades tävla och att åkarna hade en ständig press på sig att nå resultat. Att sätta sådan press får bara som följd att åkarna vantrivs – och i värsta fall tar till doping. Nej, det jag tror att Sagan behöver är stöttning från lagledningen för att ta stora segrar igen. Det vore fel att säga att han är dålig nu – det är bara det att Tinkoff-Saxo-åkaren inte är lika hysteriskt bra som de senaste tre säsongerna. Hur som helst är Peter Sagan ung, talangfull och väldigt all-round, givetvis kommer han ta fina skalper i framtiden om motivationen är den rätta.

Om Oleg Tinkov verkligen hade begripit sig på cykling hade han tjänat sin förmögenhet som proffscyklist eller sportdirektör – inte entreprenör. Bara att hoppas att ryssen säljer stallet till någon som kan cykelsporten och sedan återgår till att bedriva bank- eller ölverksamhet igen.

Bildkälla: velonews