Att träning är fysiskt belastande vet alla om. Men hur påverkas skallen av olika träningsupplägg? Sliter vissa pass mer på det mentala än andra? Jag hävdar att man bör tänka minst lika mycket på den mentala belastningen som den fysiska när man planerar sin träning.

Tempointervaller á 20 minuter på 85-90% av maxpuls är fina grejer – om man vill bli åkstark. Tre stycken sådana i ensamheten på Monarken. Ingen musik, utan det enda du hör är ditt eget flåsande och ett lätt gnissel från kedjan. Blicken flackar mellan effektdisplayen och den vedervärdigt tråkiga källarväggen som omger dig. Under intervallvilan checkar du kalendern i mobilen, fyra månader kvar till tävlingspremiären.

Äntligen årspremiär för att hoja i kort-kort. Dalälven ligger spegelblank, solen gassar och serien av träningstävlingar har dragit igång. Med elitrace till helgen ser du detta träningsrace som en sista hård genomkörare innan belastningen lättas upp. Redan efter ett par kilometer är soloutbrytningen ett faktum och med vetskapen om att klungan anförs av två tempohästar pushar du några extra watt för att hålla undan så länge som möjligt.

Den efterföljande wattanalysen visar att båda tillfällena slet precis lika mycket – om man ser till belastningen på kroppen. Dock säger knoppen något helt annat. Det där vidriga testcykelpasset i november framkallade bara illamående och ångest, ingen som helst cykelglädje. Visst att träningstävlingen var svinjobbig också, men vädret, frihetskänslan och umgänget gjorde det till en fantastisk kväll. Det fanns så mycket positiv input att den hårda fysiska ansträngningen gick klart lättare än tortyren på testcykeln.

Faktorer som kan påverka det mentala

Väder

Inomhus vs utomhus

Monotoni

Sällskap

Träning vs tävling

Tid på året (långt till nästa lopp?)

Dagsform

Humör

Fika

Min poäng är inte att man tro att alla träningspass kommer vara en klang och jubelföreställning. Ingen – varken motionärer eller proffs – skuttar runt som en kalv på grönbete precis varje pass. Ibland känns det tyngre och man får bita ihop mer, that´s it. Det jag snarare menar är att man bör vara medveten om det mentala och inte mala på med träningen som att man vore en robot. Använd dig av enkla knep för att göra passen roligare och mer motiverande. Variera intervallerna, kör testcykel ihop med en peppande polare eller krydda långpasset med skyltspurter och fikapaus.

Jag vet inte exakt vad som kan göra din träning roligare, men jag vet att fysisk förmåga inte är värt ett skit om inte glädjen och motivationen finns där samtidigt!