Idag går Tour de France in på sin sista etapp och, förutsatt att det inte blir någon krasch, kommer Chris Froome stå som slutsegrare. Britten tog tidigt initiativet om den gula tröjan och har tack vare jämna prestationer och otroligt starka hjälpryttare kunnat försvara ledartröjan. Dessvärre har Froomes fina insatser hamnat lite i skymundan på grund av dopinganklagelser.

Tyvärr har cykelsporten svårt att bli kvitt sin dopingstämpel. Så fort någon kör riktigt starkt börjar det talas om att hens framgångar har tillkommit på otillåten väg. Att det fungerar så är beroende på sportens mörka förflutna där en hel uppsjö av toppåkare gick på både det ena och det andra.

Det har nog inte undgått någon cykelintresserad att Chris Froome har fått utstå dopingsanklagelser av det värsta slaget. Uppför flera klättringar har 30-åringen fått höra ”dopé” och fått urin/spott/öl över sig. Vad har egentligen dessa personer för bevis för att Sky-kaptenen är en fuskare?

Det primära ”beviset” mot Froome tycks vara att han helt enkelt har varit bäst under årets upplaga av Tour de France. Framförallt har hans attack under etapp 10 – när han distanserade Nairo Quitana med över minuten – setts som i det närmaste omänsklig. I och med anklagelserna har Team Sky offentliggjort wattfiler som har visat 5,87 W/kg för sin stjärna. Utan tvekan hög effekt som för mig skulle fordra 446W uppför långa stigningar, vilket aldrig kommer ske. Dock tävlar inte Chris Froome mot tjockisspurtare som undertecknad – hans duell är mot bergsgetter såsom Quitana, Nibali och Contador. Enligt senaste numret av Bicycling hade Nibali 6,2W/kg under TdF 2014. Således är 5,87 W/kg på intet sätt något världsrekord i att klämma höga watt uppför. För den som riktigt wattintresserad kan jag rekommendera följande artikel (länk här).

Om man nu ska tro på Froomes kritiker, att britten faktiskt går på förbjudna medel, känns det märkligt att tiderna uppför Alperna och Pyrenéerna är flera minuter långsammare än för 15-20 år sedan. Borde inte dagens storfräsare – om de är dopade – vara minst lika snabba i klättringarna som Pantani och grabbarna? Eller egentligen borde det slås rekordtider nu med tanke på framsteg som har gjorts, bland annat:

  • Klart bättre cyklar, både gällande vikt och funktion.
  • Vetenskapliga framsteg inom träningslära
  • Bättre kosthållning och utveckling av sportdryck, bars, geler etc.

Nej, jag får inte riktigt ihop logiken att Chris Froome skulle vara dopad. Den cyklingen vi ser idag består inte av attacker precis hela tiden och i de tuffaste klättringarna är det inte händerna i bocken och stängd käft som gäller när man ska ställa skåp med sina konkurrenter. Apropå stängd käft tycker jag att Froomes belackare ska hålla tyst så länge som det inte finns några verkliga dopingsbevis. Hoppas att idioterna som har stått för urin- och spottattacker kan identifieras och hållas på behörigt avstånd från cykeltävlingar för resten av sina liv. I övrigt hoppas jag att vi får en fin avslutning på Tour de France och att Froome får de hyllningar som han förtjänar i Paris.