Benen känns visserligen okej efter gårdagens Östgötalopp, men det har ändå blivit vilodag idag. Vad som inte känns fullt lika bra är rygg och nacke, det märks att man i inledningen av tävlingssäsongen är ovan vid att ligga mycket nere i bocken… Istället för tränande har jag bland annat kikat på träningsupplägg för den kommande månaden fram till Skandishelgen då jag vill vara i toppslag.

Exakt hur man tränar för formtopp och vilka intervaller som man svarar bäst på får man testa sig fram med, men för helheten finns det ganska vedertagna upplägg. Det generella är att inleda träningsperioden med mängd för att träna ned sig en aning och sedan övergå alltmer till korta pass med hög intensitet. Jag har provat detta tidigare och vad som fungerar allra bäst för mig är inleda med en mängdvecka följt av 1-2 veckor med kortpass som kryddas med all-in-intervaller på 30 sek-2 minuter. Dock ger jag inte upp grundpass såsom min stapelvara tröskelintervaller bara för att jag formtoppar, utan grundförmågor som åkstyrka och uthållighet bör också underhållas. Tro inte att jag dunkar 30-sekunders sex dagar i veckan mot slutet=)!

formtoppning3

Inköp av goda och energirika livsmedel (valnötter, avokado och lax) för att täcka energibehovet för många distanstimmar under veckan. Energibalans är A och O för att få ut max av träningen och hålla sig frisk!

Mitt grundupplägg formtoppning:

Vecka 1: mängd (nästan enbart distans + något gympass)

Vecka 2: ”vanlig” träningsvecka (mix av lite olika pass) med lite extra vila

Vecka 3: större fokus på korta intervaller

Vecka 4: större fokus på korta intervaller och extra vila

Under perioden kommer det även bli en del race. Ett par SMACK-lopp, förmodligen en sväng ned till Falköping för Giro di Mösseberg och funderar även på att testa Stockholmsserien. Skönt att det går att få en del fartfyllda tävlingar/träningstävlingar trots att Hammarö 3-dagars – tråkigt nog – är inställt.

Happ, då vet ni att jag har siktet inställt på Skandishelgen här i Uppis. Men ni som själva ska köra behöver inte bry er om mig. Jag har för mycket ”dödvikt” för backen på GP:et, är dålig på stökigt underlag och harig i skarpa kurvor så håll koll på de andra i loppet istället, det är mitt tips=)!

formtoppning2

 Men titta, leverans från P2M idag – gött!

Formtoppning

På plats på jonnen, nu slipper jag störa mig på ett snorgrönt hölje på vevpartiet som förtar all annan färgmatchning! #nörd #perfektion