Jag visste förutsättningarna på förhand. Om jag var före Janne i mål och tog poäng genom att bli topp fem så skulle TCT-totalen vara avgjord. Efter ovanligt mycket dramatik – med kedjehaveri i en backe – blev Torsång-Vika extra slitigt. Kunde i alla fall kämpa mig ikapp och bli fyra, placeringen före Janne. Om jag har räknat rätt betyder det att jag är klar totalsegrare med fyra lopp kvar.

Taktiken för de 53 kilometerna var den vanliga TCT-planen, att köra hårt och attackera med jämna mellanrum. Var inledningsvis loss med Mathias, körde solo någon gång samt gjorde ett par försök ihop med ”Blomman”. Det var intressant att se klungans reaktion när vi ungdomar attackerade – helt plötsligt fick alla megakrafter och skulle fram i spets och mosa. Med andra ord fick vi inget utrymme alls.

På andra varvet runt Vikasjön satt jag med långt fram in i Kolviken, banans kanske tuffaste backe. Ville spinna uppför så petade i någon lättare växel, varpå hela kedjerackaren hoppade av på insidan. Försökte få upp kedjan i farten med framväxeln, men det var kört. Bara att stanna och lorta ned händerna i all hast för att komma igång så fort som möjligt igen. Att sedan komma iväg från stillastående start i en brant stigning var också ett spännande projekt. Innan jag hade fått upp farten hade jag säkerligen tappat 30 sekunder på resten. Mathias inväntade mig mycket sportsligt och erbjöd draghjälp för att jag skulle kunna återansluta till fältet. Jag ville komma ifatt så fort som möjligt så det var bara att ta i för kung och fosterland. Fick mosa på med 400-450W ett tag för att komma med i matchen igen. Himla tråkigt för den som ville ställa av mig helt i samband med kedjehaveriet att mina ben kändes riktigt bra och att jag kunde komma tillbaka…

När trion Hedlund, Tomas och Östberg kom loss var det som upplagt för att de skulle kunna hålla hela vägen. Tre starkingar i utbrytning och således tre färre dragvilliga kvar i klungan. Någon gång fick vi bra snurr på roterandet á la belgisk kedja, men allt som oftast var det kasst samarbete. Utbrytarna höll undan medan jag bärgade klungspurten efter att ha fått en fin resa bakom Janne och Andreas Blomqvist som drog igång tidigt.

IMG_5153

Satt fint med en Staropramen och nötmix efter att ha säkrat TCT-totalen