Det är inte i alla idrotter som man träna ihop med behållning trots olika åldrar och ambitionsnivåer. En av alla fördelar med landsvägscykling är just att det går utmärkt att hoja ihop med de som är snabbare eller långsammare än en själv. Idag körde jag tillsammans med gudfar Jonas och vi fick oss 14,5 fina mil över Sågmyra, Leksand och Bäsna.

IMG_4707

När vi pumpade cyklarna innan avfärd hackade jag på Jonas för att ventilhattarna satt kvar, men var jag så mycket bättre själv!? Kunde pinsamt konstatera att ventilringen (heter det så?) satt kvar och gjorde tjockisspurtarens redan tunga ekipage ännu tyngre…

Sedan jag började cykla 2010 har jag lärt mig en hel del om hur man ska planera en cykelrunda. Den där tiden då jag kunde sticka ut helt utan att kolla väder- och vindprognos är förbi sedan länge. Jag kommer för alltid bära med mig minnet av en blåsig vårdag i Uppsala. Bombade ned till Märsta – för att sedermera tokvägga i motvinden på hemvägen och, halvt gråtfärdig, få tigga mig med bussen sista 15 km. Sådana upplevelser vill jag helst slippa nu!

IMG_4709

En stor tumme upp för nya cykelvägen ut till Grycksbo!

Som dagens vindar såg ut var det självklart att bege sig norrut för att få andra hälften av rundan i medvind. Hade som ursprunglig plan att börja med sträckan Bäsna-Djurås-Leksand, men med vindar som var tuffare än jag trodde fick det bli revidering av färdvägen. Såg inte riktigt fram emot öppna fält i motvind, utan vi bestämde oss för att börja med Falun-Sågmyra-Leksand istället. Tanken var att satsa på skog och kuperad terräng i motvinden och således få bättre lä. Mentalt var det också skönt att ta allt elände – motvind och elaka Hisvålabackar – inledningsvis. Väl i Leksand lyxade vi till det på Siljans Café med fika, vilket smakade extra gott med vetenskapen om att vi skulle ha medvind hela vägen hem.

IMG_4712

IMG_4713

Om man gillar att sticka har man extra anledning att besöka Siljans Café

IMG_4716

Tackade inte direkt nej till pannkakor med blåbärssylt efter rundan=)!