Det må vara skoj att trycka höga watt eller kunna avverka långpass med många höjdmeter, men det är inte den egentliga tjusningen med att vara cyklist. När jag föll för cykelsporten för fem år sedan gjorde jag det ovetande om Ultegra, effektmätning och alla kläd- och uppförandekoder. Det jag gillade var helhetsupplevelsen; frihetskänslan, det friktionslösa trampandet och naturupplevelsen. Allt det fick jag uppleva idag – och jag njöt.

Vi har lagt ett fint pass till handlingarna. Fem timmar i sadeln och klättrandet kring Deia och Sollér gav oss drygt 2000 höjdmeter. Vädret blir lite varmare för varje dag och fortsätter det så här går det nog snart att skippa armvärmarna. Kände mig skapligt stark idag, är framförallt nöjd med flowet som jag hittade uppför Col de Sollér. Dock finns det saker med dagen som jag värdesätter högre än hur det kändes prestationsmässigt:

  • De vidunderliga vyerna som vi fick oss längs kusten innan och när vi kom till Deia. Det hade gått att knäppa av fina foton var hundrade meter och i de stunderna kände man sig snarare som en turist än en cyklist som var ute på sin träningsrunda.
  • Port Sollér, wow! När jag såg massa cyklister som fikade i Sollér blev jag fikasugen också, men Danne, som hade varit nere i hamnen förra året, insisterade på att vi skulle hoja ett par kilometer till. Jag förstod vad han menade när vi kom till Port Sollér, vilken pärla vid havet. Det poolljusa vattnet, byggnaderna och spårvagnarna, ojojoj. Det var livskvalité på hög nivå att sätta sig bekvämt, sippa på en cola och beställa in en pizza med serranoskinka efter över tre timmars trampande. Ingen stress, utan vi kunde sitta i lugn och ro och smälta maten med varsin kaffe.
  • Det är ingen slump att alla cyklister stannar till för fotografering uppe på Col de Sollér, det blir finfina foton med vyn nedåt Palma.
  • Mot slutet av rundorna blir målbilden av att komma hem, sätta sig på balkongen och knäppa en välkyld öl allt starkare. Även om kroppen är trött hittar man nya krafter genom att tänka på chillande och godsaker på hotellet.

När man cyklar så här behöver man inte tänka på de fysiologiska effekterna, de kommer på köpet. Motluten ger pulshöjare, nedförkörningarna återhämtning och platten distansgnetande. Det man istället bör tänka på är att njuta av att cykling är ett fantastiskt sätt att se sig omkring på=)!

Bilder finns som tidigare på min facebooksida