Det är med glädje och spänning som jag presenterar släppet av min bok Utbrändheten – och vägen tillbaka som människa och idrottare. Med detta verk vill jag uppmärksamma överträning och träningshets inom elitidrott samt lyfta psykisk ohälsa, ett område som tyvärr är tabubelagt.

För snart ett år sedan, med lite distans till sjukskrivning, orkeslöshet och en förstörd tävlingssäsong, började jag skissa på ett skrivprojekt. Det fanns ett eget behov av att skriva och reflektera över utbrändheten som inträffade i juni 2014. Även om jag hade bloggat en del om sjukdomsperioden hade jag utelämnat mycket. De verkligt svåra och smärtsamma stunderna – sådant som panikångestattacker, sjukhusvistelse och dagar av fullkomlig tomhet – hade jag knappt orkat prata med familj och nära vänner om.

När skrivandet flöt på började jag så smått våga hoppas på en framtida bokutgivning. Nu, efter ett antal förlagskontakter, massvis med korrekturläsningar och god hjälp från anhöriga, är boken verklighet. Boken ges ut via Visto Förlag och har följande beskrivning:

Cykeltalangen Marcus Streijffert hade på bara några år gått från glad motionär till fullfjädrad elitcyklist. Med siktet inställt på topp-10-placeringar i de lopp han planerade, följde han ett stenhårt träningsprogram vid sidan av sina universitetsstudier på heltid.

Utlandsläger med distansträning varvades med intervaller framför TV:n på trainern. Träningen var tuff och vilan minimal. Men allt har ett pris. Efter att som en av få cyklister ha klarat Vätternrundan på mindre än 7 timmar fick han det svart på vitt: han var utbränd.

Det här är boken om vägen tillbaka. Från sängliggande på sjukhusets hjärtavdelning och panikångestattacker till cykelglädje och balans mellan träningsdos, vardagsliv, umgänge och vila. 

Bokförsäljningen kommer ske via följande kanaler:

  • Egen försäljning (info om beställningar inom kort)
  • Utvalda cykelaffärer
  • Adlibris

Jag vill rikta ett stort tack till alla er som har stöttat mig längs vägen. När jag själv har tvivlat på mig själv, min ork och framtid har ni alltid funnits vid min sida med support och kärlek. Utan er värme och omtänksamhet hade jag aldrig kommit tillbaka från mitt livs svåraste prövning.

Nu när jag har fått balans på tillvaron igen vill jag sprida kunskap och insikter om utbrändhet, ett vanligt problem inom såväl elitidrott som samhället i stort.