Den här helgen blev det till att köra ett motionslopp, Vansbro bianchi 120, jag hörde av mig till min kompis Peter som bor i Falun om jag kunde få sova hos honom mellan natten lördag till söndag då han också skulle köra samma lopp, givetvis gick det bra att få sova hos honom och på lördag klockan 15 började jag åka upp mot Falun vilket tar ungefär 3 timmar.

Jag kommer fram till Falun strax efter klockan 18 och Peter står och väntar på mig hemma hos honom, vi går direkt iväg till pizzerian och jag äter en kycklingtallrik med strips och Peter delar en hamburgare med sin dotter, efter detta går vi hem kolla lite på TV och sedan klockan 21 ligger jag redan i sängen då jag är trött och ska upp tidigt.

06:15 vaknar jag nästa morgon och vi äter frukost samt göra oss i ordning innan vi klockan 07:30 rullar mot Vansbro, vägen dit är slingrig men väldigt fin,Dalarna överhuvudtaget är vackert. Vi kommer dit strax efter klockan 09 och har gott om tid på oss då starten går klockan 10, vi hämtar ut våra nummerlappar och börja klä på oss, det är lite kyligt i luften så jag bestämde mig för att ta på mig underställ och vindväst samt armvärmare.

image

image

image

Det är ganska blåsigt idag och innan starten går så ser jag att det finns några som verkar starka och kommer dra upp tempot, tror ena junioren från Motala har vunnit SM-guld, starten går prick tio och farten blir direkt hög då vi har lite medvind, det är ganska många som hänger med till en början trotsa snittet ligger ligger över 42 km i timmen Dock är denna sträcka väldigt lätt åkt, efter ett tag börjar banan bli mer och mer kuperad och det är här jag sluta börja ta förningar då jag vet att backar är min svaga sida och skulle någon stöta så ligger jag dåligt till så bäst spara på energin.

I varje backe som trissar juniorerna upp farten då de är lätta i kroppen och jag får bita i för att hänga med, vid en backe efter ca sex mil som är ganska brant så blir jag så trött att jag hyperventilerar med 190 puls som tur var lyckas jag hålla mig kvar men det var på håret och får sedan vila upp mig lite grann utför,här börjar det också regna vilket gör att jag blir väldigt blöt och känner att man även bli kall ganska snabbt då det inte är så varmt ute idag.

Det blåser också mycket motvind vilket gör att jag har gått ner och tar inte lika många förningar utan ligger bakom rotation och tar någon enstaka förning då och då, det slutar regna för en stund och spricker upp litegrann och hoppas vi slipper mer regn.

När det kommer ut på stora vägen tillbaka mot Vansbro så får vi ett annat vindförhållanden sida medvind, vi ser en skylt med 42 km kvar och då snittfarten gått ner under 39 efter all motvind så börjar den återigen öka, plötsligt kommer en brutal backe som är väldigt lång måste minst vara 2 km det är också här de två juniorerna rycker och med deras lätta kroppar är det ingen som orkar gå med utan vi får köra på tempot vi klarar av och försöka ta igen detta på platten.

Efter backen där jag legat konstant i 180 i puls så fortsätter den att luta lite uppför en bra bit till och juniorerna har nu 400 m lucka. Sedan två mil tillbaka har det också börjat ösregna och det är så mycket vatten att hjulspåren är proppfulla, jag är riktigt blöt och börjar dessutom skälva i kroppen av kylan.

När vi har ca tre mil kvar börjar det bli lite plattare och luta utför, i en backe ligger vi i 65 km i timmen i spöregn och det gör ont när vattendropparna träffa kroppen,jag känner att detta är en repris på Siljan runt 2015 och känner hur domningar kommer i händerna och kylan går genom hela kroppen ända bak till ryggraden, jag känner mig väldigt pigg i benen då det är platt och det är där jag har min styrka så jag är en av några få som tar långa förningar.

Juniorerna ser vi inte röken av trots att vi sista tremilen håller 42,6 i snitt och när det är några kilometer kvar så gör ena killen från team mustaschen en attack då han legat på rulle i 20 minuter och vilat, en kille hänger på men ingen annan av oss orkar brygga i kapp speciellt inte jag då jag precis skulle växla från en lång förning.

Jag rullar in som nummer fem i mål på tiden 2 timmar 57 minuter på dessa 117 km vi kom nästan upp i 40 km i timmen i snitt, jag är så sjukt nedkyld i mål och få låna en jacka av funktionärerna samt en handduk så jag kan få upp värmen lite innan jag rullar till bilen för att byta till torra kläder, precis när jag bytt om kommer Peter rullandes och han byter snabbt om innan vi går bort till mat tältet för att äta lunch, jag äter min potatissallad med grönsaker och skinka innan jag säger hej då till Peter för att åka mina 4 timmar hem till Norrtälje.

Detta lopp var en riktigt bra genomkörare och min Garmin rekommendera tre och en halv dags vila så någonting måste jag har gjort rätt, fin bana med lite trafik dock väldigt kuperad vilket inte är min bästa sida Dock ska svaga sidor träna hårt och det skulle vara skönt att någon gång uppför en backe få känna att man är hyfsat pigg fortfarande istället för att alltid ha slips tunga ,nästa helg blir det tävling på Åland tillsammans med Anni vilket ska bli väldigt kul :)

  • image