OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vill du få ett nytt perspektiv på ångest och depressioner läs boken.

Fröken kan inte släppa den fantastiska boken Hjärnstark. Under dagens intervaller funderade hon på den igen och på att coachen fick en aha-upplevelse när fröken läste högt ur boken förra veckan.

Coachen har haft mycket svårt att hantera att fröken i början av sin cyklingskarriär (lät snyggt med karriär) kunde kliva av cykeln mitt i en backe (i Spanien) när pulsen skenade och så började hon i värsta fall även att gråta. Nu förstår han varför! Och fröken förstår också varför.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Finn ett fel på Calle idag!

I frökens värld hade hög puls under många år varit samma sak som ångest, som det blir när man under lång tid har haft ångest till och från. Och fröken var livrädd för ångesten, precis som många som levt med ångest är. Det som hände i de spanska backarna var att frökens hjärna signalerade att en ångestattack var på gång, mitt i backen, när pulsen gick upp allt mer. Undra på om hon tvärnitade och började gråta! Till coachens irritation och frökens förtvivlan.

 

dscf0099

Fröken allra första gången i sitt liv på en cykel i Spanien…

Till saken hör att coachen inte direkt började med små lätta backar. Nej då… Första gången fröken skulle upp för en backe i Spanien valde coachen Desierto som är en 7 km lång stigning som ingått i Vuelta Espana två år i rad! Vem fasiken skickar upp en nybörjare i sådan backe? Förutom coachen? Det finns bildbevis på detta och där kan man också se att frökens ”form” var lite annorlunda då mot nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite spöklikt på Skölstavarvet idag

 

 

 

Men, långsamt har fröken blivit allt lugnare i backarna när pulsen stiger och det beror på att frökens hjärna inte längre automatiskt förknippar hög puls med ångest. Numera händer det i princip aldrig att fröken tvärnitar mitt i en backe. Men, coachen om fröken råkar göra det…. Försök komma ihåg din AHA känsla eller inse att du faktiskt plågar fröken i en för lång och brant backe. Alla backar är INTE frökenanpassade det kan inte hur mycket hjärnträning i världen göra något åt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Höst!

Intervaller är med andra ord lika bra som läskigt branta backar för hjärnan. Hjärnan tränas att fatta att hög puls är ofarligt och till och med ger en behaglig känsla efteråt. Man blir med andra ord hjärnstark av intervaller. Sedan blir man förhoppningsvis även järnstark i ben och lungor men det återstår att se.