OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Calles bakhjul är borttaget och fröken har hängt upp Calle för att inte kedjan ska olja ned golvet.

Punktering! Finns det något mer retsamt och irriterande?

På nationaldagsrundan fick fröken punka, på bakhjulet. Turligt nog var det bara en pyspunka så med lite luft gick det att ta sig hem. Nu har Calle hängt i cykelrummet och sett ledsen ut och fröken har gått runt här hemma och hållit tummarna för att coachen skulle inse sin plikt = fixa punkan. Men, icke sa nicke!

Fröken är turligt nog inte född med tummen mitt i handen, så idag tog hon itu med punkan själv (suckade bara liiiiite)… En bra kvinna reder sig själv (stackare förutan) var slagordet. Och ni kan själva lista ut vilka stackarna var.

Bakhjul är lite knepigare än framhjul, men fröken har lärt sig en viss ordning:

 1. Se till att lilla klingan ligger i fram, INNAN bakhjulet tas bort. Mycket enklare så.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Här är slangen borttagen och ni ser de små svarta plastbitarna i höger nederkant (däckborttagarna)

 2. Fram med de små plastbitarna (däckborttagarna) och sätt fast en av dem under däcket och förankra den i en eker och sedan går det (förhoppningsvis) som en dans att få loss däcket med hjälp av de andra två däckborttagarna.
 3. Dra ur den gamla trasiga slangen (säg några elaka ord till den också).
 4. Kontrollera med fingrarna att inget vasst sitter kvar i däcket. Fröken hittade en elak liten sten som hon fick plocka bort.
 5. Pumpa i lite luft i den nya hela slangen.
 6. Sätt den nya slangen på plats. Börja med ventilen – kan tyckas självklart, men fröken vet av egen erfarenhet att man kan råka glömma den enkla regeln.
 7. Sedan är det dags att få däcket på plats igen. Vilket inte brukar vara något problem förrän det är cirka en dm kvar. Frökens tummar är för klena för att trycka däcket på plats men det brukar gå om hela handloven används. Här kan en del fula ord komma ur frökens mun.
 8. Pumpa nu ditt däck – kolla att allt ser bra ut.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Calle hänger på sin plats igen med helt bakdäck

 9. Sätt bakhjulet på plats igen. Försök få kedjan på samma klinga bak som den var på innan du tog bort hjulet. Beundra nu ditt arbete!

Det här verkade väl inte svårt! Om fröken till och med har fixat det vid vägkanten borde i princip alla klara det. Vid vägkanten går det åt fler fula ord än hemma, så börja med att öva hemma om du aldrig provat.

Varning! En del däck är stenhårda och svårare att få av än andra. Mjukt gummi i däcken är kanon när man ska fixa en punka. Tack för idag säger frökens meckskola!